تصور یک خودرو بدون فرمان تقریباً غیرممکن به نظر میرسد. البته امروزه شاهد خودروهای کانسپتی هستیم که دیگر فرمانی در آنها دیده نمیشود؛ اما هنوز هم زمان درازی تا عرضه شدن چنین خودروهایی نیاز خواهد بود. در مدلهای امروزی یکی از اصلیترین مشکلات مربوط به لرزش فرمان خودرو است که رانندگان بسیاری را با مشکل مواجه کرده است. خوشبختانه راهحلهایی برای رفع این مشکل وجود دارد، اما ابتدا باید علت لرزش فرمان خودرو خود را متوجه شوید تا بتوانید قطعات مورد نیازش را تهیه کنید.
عمده مشکلاتی که میتوانند سبب ایجاد لرزش در فرمان ماشین شوند، مربوط به قطعات یدکی بیکیفیت بهکاررفته در این سیستم است. جالب است بدانید که این مشکل حتی در کمین خودروهای بنز و بی ام و هم خواهد بود. خوشبختانه با کمک محصولات موجود در رادیس کار میتوانید حتی برای خودروهای بی ام و و بنز هم در داخل کشور تجهیزات مناسب تهیه کنید و لرزش فرمان یا هر مشکل دیگری بهآسانی قابلحل خواهند بود.
حالتهای مختلف لرزش فرمان
علت لرزش فرمان خودرو ممکن است به موضوعات مختلفی مرتبط باشد و شاید این تشخیص مشکل اصلی به این شکل کمی دشوار باشد. به همین منظور همه حالتهای لرزش فرمان ماشین را به شکل دستهبندیهای متفاوتی مرتب کردهایم که در هرکدام علتهای ایجاد لرزش را بررسی خواهیم کرد.
لرزش فرمان خودرو ممکن است در حال حرکت با سرعت بالا، پایین، در حالت درجا یا حتی هنگام ترمز ایجاد شود. لرزش فرمان در واقع اولین هشدار برای راننده خواهد بود و در مراحل بعد، باید مشکل اصلی و دلیل ایجاد لرزش پیدا شود.
1- لرزش فرمان خودرو در حالت درجا
عمدتاً لرزش فرمان هنگامی رخ میدهد که خودرو را روشن میکنید. در این شرایط خوشبختانه نیازی نیست آنچنان نگران خرابیها باشید. علت لرزش فرمان خودرو درحالیکه ساکن است میتواند به دو دلیل باشد:
نقص در سیستم هیدرولیک فرمان
اولین احتمال برای این شرایط را میتوان وجود نقص در سیستم هیدرولیک دانست. فرمان بیشتر خودروهای امروزی با استفاده از سیستم هیدرولیک کار میکنند و پایه و اساس این سیستم روغن هیدرولیک است. هرگونه مشکل جزئی در این سیستم ممکن است به شکل لرزش فرمان نشان داده شود؛ اما عموماً زمانی که سیستم هیدرولیک نیاز به هواگیری داشته باشد، چنین مشکلی ایجاد میشود. برای برطرفکردن این ایراد هم بهتر است به نزدیکترین مکانیکی مراجعه کنید؛ چرا که پروسه هواگیری این سیستم یک کار فنی و نیازمند تجربه و دقت بالاست.
لرزش موتور
در حالت عادی قطعات موتور خودرو اگر سالم باشند، باید بهدرستی در جای خود عمل کنند و نتیجه آن کارکرد بیسروصدای موتور خواهد بود. اما برخی مواقع موتور خودرو در اثر فرسودگی یا خرابی یک قطعه خاص ممکن است شروع به لرزش کند. ازآنجاییکه موتور قدرت زیادی دارد، ممکن است لرزش فرمان هم به دلیل لرزش موتور ماشین شما باشد و باعث لرزش خودرو نیز شود. تشخیص مشکل موتور و رفع آن یک کار تخصصی است که توصیه میکنیم شخصاً برای این کار اقدام نکنید و رفع ایراد آن را به عهده یک مکانیک باتجربه بسپارید.
2- علت لرزش فرمان در سرعت 80 تا 100
اگر لرزش فرمان خودرو در حین حرکت برای ماشین شما ایجاد شد بهتر است دقت کنید که در چه سرعتهایی این ایراد بیشتر نمایان میشود. اولین حالت زمانی است که دارید با سرعت 80 تا 100 کیلومتر بر ساعت حرکت میکنید.
فشار نامناسب باد لاستیکها
تنظیم باد لاستیک کاری است که عمدتاً رانندهها فراموش میکنند. این در حالی است که همین موضوع کوچک توانایی ایجاد مشکلاتی برای شما را خواهد داشت. علت لرزش فرمان خودرو در سرعتهای بین 80 تا 100 کیلومتر بر ساعت ممکن است از کم یا زیاد بودن باد لاستیک باشد و بهترین کار بررسی و تنظیم دورهای فشار باد آنها است.
ایراد در سیبک فرمان
سیبک فرمان بخش مهمی از این سیستم است که همانند دیگر قطعات خودرو عمر مفید دارد و پس از مدتی نیاز به تعویض خواهد داشت. هنگامی میتوان علت لرزش فرمان خودرو را مشکل سیبک دانست که با چرخاندن فرمان به چپ و راست، لرزش برطرف شود. در صورتی که متوجه خرابی سیبنک فرمان شده اید و نیاز به خرید سیبک فرمان جدید داردی می توانید به محصولات سیبک فرمان بنز و سیبک فرمان بی ام و سر بزنید.
نقص عملکرد یاتاقان
یاتاقان را میتوان نقطه اتصال بدنه و چرخها دانست و از همین موضوع میتوان متوجه شد که این قطعه چقدر اهمیت دارد. با فرسوده شدن یاتاقان ممکن است مشکلانی متنوعی ایجاد شود که یکی از آنها لرزش در فرمان ماشین خواهد بود. خرابی این قطعه ممکن است اثرات شدیدتری روی کنترل خودرو داشته باشد و بهتر است در کوتاهترین زمان برای تعمیر یا تعویض آن اقدام کنید.
مشکلات شاسی ماشین
این وضعیت عموماً برای خودروهایی اتفاق میافتد که تصادف سنگینی داشتهاند و شاسی آنها ضربه خورده است. در پی این اتفاق جلوبندی و در نهایت فرمان خودرو هم دچار مشکل خواهند شد که یکی از نشانههای آن لرزش فرمان خواهد بود.
3- علت لرزش فرمان در سرعت 100 به بالا
حرکت با سرعتهای بالا بهخودیخود کار خطرناکی است؛ حال به این موضوع مشکلاتی در فرمانپذیری و کنترل ماشین را هم اضافه کنید!
علت لرزش فرمان خودرو در سرعت بالا میتواند موارد مختلفی باشد، اما موضوعی که مهم است، تشخیص بهموقع و اقدام برای رفع آن مشکل خواهد بود. چرا که ادامه مسیر با این شرایط هم میتواند خرابی بیشتری به بار بیاورد و هم ممکن است جان و سلامت سرنشینان را تحتتأثیر قرار دهد.
مشکل بلبرینگ
اصلیترین دلیلی که میتواند بهعنوان علت لرزش فرمان خودرو در سرعت بالا شناخته شود، مشکل بلبرینگها است. اگر از بلبرینگ باکیفیت استفاده کرده باشید، احتمالاً تا مدت طولانی دیگر نیازی به نگرانی نیست، اما این قطعه هم بالاخره عمری دارد که به پایان خواهد رسید.
بلبرینگ معیوب اولین مشکلی که ایجاد میکند، لرزش در فرمان خودرو است؛ اما باید دقت داشته باشید که این ایراد در سرعتهای پایین شاید به چشم نیاید و متوجه آن نشوید. اما در سرعتهای بالای 100، نقص عملکرد بلبرینگ میتواند به شکل لرزش فرمان و سرو صداهای زیاد نمایان شود.
شل شدن پیچ لاستیک و بالانس نبودن چرخها
اگر قصد سفر و حرکت در جادههای خارج از شهر را دارید، حتماً پیش از شروع سفر از محکم بودن پیچ چرخها مطمئن شوید. موارد بسیاری مشاهده شده که در اثر سهلانگاری رانندگان در سرعتهای بالا، فرمان خودرو به لرزش افتاده و بعضاً کنترل خودرو نیز دچار مشکل شده است. نکته بعد در مورد بالانس کردن چرخها و تنظیم فشار باد آنها پیش از حرکت با سرعت بالا است. همین موضوع کوچک در طول سفر ممکن است علت لرزش فرمان خودرو باشد و رسیدگی به آن زمان بسیار کمی از شما خواهد گرفت.
4- علت لرزش فرمان خودرو هنگام ترمز گرفتن
گاهی لرزش فرمان خودرو نه در حین حرکت و در حالت درجا، بلکه هنگامی اتفاق میافتد که پدال ترمز را فشار میدهید. همانطور که میدانید سیستم ترمزهای دیسکی که روی بیشتر خودروهای امروز نصب میشوند، بر پایه فشار روغن و تماس لنت و دیسک هستند. ازآنجاییکه سیستم ترمز به طور مستقیم روی کنترل خودرو اثرگذار است، میتوان علت لرزش فرمان خودرو را به آن مرتبط دانست.
ایرادات سیستم ترمز علائم مختلفی دارند، اما دو مورد از آنها میتوانند به شکل مستقیم باعث لرزش فرمان خودرو حین ترمزگیری باشند.
وجود ترک یا شکستگی روتورها
اگر در کنار چرخهای ماشین خود بنشینید و به داخل آن دقت کنید، یک صفحه فلزی دیسک مانند میبینید که همان روتورها هستند. هنگامی که پدال را فشار میدهید روغن ترمز با فشار بالا باعث میشود لنتها با این روتورها تماس داشته باشند که در نهایت سبب توقف خودرو خواهد شد.
بهمرورزمان یا در اثر استفاده بیش از حد ممکن است روتورها دچار شکستگی شوند. بهاینترتیب پروسه تماس لنت با روتور با تکانهای شدیدی همراه خواهد بود. ازآنجاییکه عملکرد سیستم ترمز روی فرمان تأثیر مستقیمی دارد، میتوان این شکستگی دیسک ترمز و ارتعاشات حاصل از آن را علت لرزش فرمان خودرو در حین ترمزگیری دانست.
تنظیم نبودن فشار روغن ترمز
سیستم ترمز علاوه بر این که به قطعات باکیفیت و بادوام نیاز دارد، بلکه باید بهصورت دورهای مورد بررسی قرار گیرد تا مشکلاتی مانند نشتی روغن یا تنظیم نبودن فشار آن باعث لرزش فرمان نشوند. با فشار دادن پدال ترمز، روغن باید با فشار یکسانی به سمت کالیپرها برود؛ حال اگر در این مسیر نشتی وجود داشته باشد یا به هر دلیل فشار روغن تنظیم نباشد، یکی از ترمزها محکمتر از دیگری عمل میکند و در نهایت سبب لرزش در فرمان خودرو خواهد شد.
لرزش در فرمان خودرو را جدی بگیرید!
تفاوتی ندارد که لرزش در فرمان خودرو را در سرعتها بالا، پایین، در حالت درجا یا در حین ترمز تجربه کنید؛ نکته مهم این است که مشکل فرمان به شکل مستقیم روی کنترل خودرو اثرگذار خواهد بود. به همین دلیل است که باید با مشاهده این لرزشها (هرچند جزئی) باید به کمک یک مکانیک باتجربه مشکل اصلی را پیدا کرده و برای تعمیر آن اقدام کنید.