شاید در ابتدا هنگامی که خودرو را وشن می کنیم، صداهایی به گوش برسد که طبیعی و به دلیل عملکرد عادی قسمت های مختلف خودرو باشد اما زمانی که صداهای عجیب به گوش می رسد که قبلا شنیده نمی شده یا ناهنجار است و در حالت هایی خاص شنیده می شود، دیگر باید به آن توجه کرده و منبع اصلی صدا را پیدا کنید و سپس اقدام به تعمیر و رفع مشکل بپردازید.
صدای موتور، صدای تق تق موتور، صدای زوزه موتور ماشین، صدای موتور تازه تعمیر و … از قبیل صداهایی است که به دلایل خاصی به وجود می آیند، در ادامه به هریک از آن ها می پردازیم. با رادیس کار همراه باشید.
صدای تق تق موتور در دور پایین
عوامل مختلفی می تواند باعث ایجاد صدای تق تق موتور شود، یکی از این دلایل می تواند وجود کربن در اهرم سوپاپ ها و موتور باشد. اگر صدای تق تق موتور در دور پایین خفیف باشد، می تواند به دلیل استفاده از سوخت نامناسب و بی کیفیت باشد اما اگر از یاتاقان و پیستون خودرو باشد، یعنی آسیب شدید به ماشین وارد شده و هرچه سریع تر باید برای رفع آن اقدام کنید.
صدای تق تق موتور در حالت درجا
به وجود آمدن صدای تق تق موتور علاوه بر موارد بالا، ممکن است دلایل دیگری نیز داشته باشد. مواردی که در ایجاد صدای تق تق موتور در حالت درجا می توان به آن ها اشاره کرد، عبارتند از:
- پایین بودن میزان اکتان در سوخت: اگر اکتان موجود در سوخت خودرو کمتر از حد مورد نیاز باشد، ممکن است باعث ایجاد صدای تق تق در موتور شود. برای رفع این مشکل می توانید از تقویت کننده اکتان و یا سوختی با اکتان بیشتر و متناسب با نیاز خودروی خود استفاده کنید.
- وجود رسوبات کربن: سوختی که برای خودرو مورد ستفاده قرار می گیرد شاید توانایی جلوگیری از ایجاد رسوبات کربن را نداشته باشد و به همین خاطر ممکن است در بخش های مختلف مانند: شمع های ماشین، سوپاپ و دیگر قطعاتی که عملیات احتراق را انجام می دهد، باقی بماند و باعث کم شدن حجم سیلندر و افزایش فشرده سازی شود.
برای رفع این مشکل می توان از پاک کننده های انژکتور و موادی که برای از بین بردن رسوبات موجود تولید شده اند، استفاده کنید.
- خرابی شمع های ماشین: اگر از شمع های غیراستاندارد و یا شمع هایی که با خودروی شما همخوانی ندارند استفاده کنید، ممکن است عملیات احتراق به خوبی اجرا نشده و یا شیارهای موجود بر روی آن به خوبی تنظیم نشده باشند، می تواند اعث ایجاد صدای تق تق موتور در حالت درجا شود.
صدای زوزه موتور ماشین
زمانی که شروع به حرکت می کنید و یا در حال فشار دادن پدال گاز هستید، اگر صدای زوزه موتور ماشین به گوشتان خورد باید به آن توجه کنید. این تغییر صدای ناگهانی دلایل مختلفی می تواند از جمله: نیاز به روغن کاری دیفرانسیل، پوسیدگی سطح سیبک ها، نقص فنی گیربکس و یا آسیب دیدن بلبرینگ چرخ ها
بنبراین برای تشخیص درست و تعمیر به موقع آن باید به متخصص آن و تعمیرگاه های معتبر مراجعه کرده و از شدید شدن یا آسیب رسیدن به بخش های دیگر خودروی خود جلوگیری کنید.
علت افزایش صدای موتور ماشین
دلایل مختلفی می تواند علت افزایش صدای موتور ماشین باشد که نیاز به بررسی دقیق توسط یک تعمیرکار و مکانیک کاربلد دارد. این دلایل می تواند یکی از موارد زیر باشد:
- سوپاپ خودرو: سفت شدن فیلتر ماشین، شل شدن سوپاپ ها، کمبود روغن موتور یا کیفیت پایین آن ممکن است علت افزایش صدای موتور ماشین باشد.
- یاتاقان زدن خودرو: کمبود روغن می تواند در حرکت روان خودرو اختلال ایجاد کند و باعث یاتاقان زدن آن شود در نتیجه باید میل لینگ های ماشین نیز بررسی شود.
- واشر گلویی ماشین: از دیگر بخش های خودرو که خرابی آن باعث ایجاد صدای تق تق و افزایش صدای موتور می شود، واشر گلویی آن است که اگزوز از طریق آن به موتور متصل می شود.
- تسمه تایم: در صورتی که تسمه تایم یا زنجیر تایم خودرو شل شود، باعث آسیب زدن به موتور می شود. تعویض این قطعه کار چندن ساده ای است و باید توسط یک مکانیک ماهر انجام شود.
- وجود شی اضافه داخل سیلندر: این احتمال وجود دارد که در زمان تعویض شمع های خودرو یک جسم اضافه و خارجی وارد سیلندر شده باشد و در نتیجه باعث ایجاد صدای بلند شود. تنها راه آن نیز باز کردن سرسیلندر های ماشین است.
- دسته موتور: وجود خرابی در دسته موتور می تواند عامل دیگر افزایش صدای موتور خودرو باشد. بخش لاستیکی دسته موتور باعث نگه داشتن گیربکس در سر جای خود شده و مانع از لرزش آن می شود. اگر این بخش دچار مشکل شود، موجب لرزش موتور شده و برای تعمیر آن باید به سراغ دسته موتور رفت.
علت صدای زیاد موتور ماشین در سرعت بالا
مشکلات فنی خودرو از قبیل: شل و لق شدن سوپاپ، سوراخ شدن اگزوز و … می توانند علت صدای زیاد موتور ماشین در سرعت بالا باشند که می توان با رعایت مواردی از آن جلوگیری کرد.
برای مثال استفاده از روغن موتور باکیفیت، اصطکاک بین بخش های داخلی خودرو را کم کرده و در نتیجه صدای حاصل از آن نیز کاهش پیدا می کند. همچنین سرد بودن موتور نیز باعث ایجاد صدای زیاد موتور در دور بالا می شود. در نتیجه پیش از حرکت بهتر است صبر کنیم تا موتور گرم شده و اصطکاک بین قطعات کم شود.
صدای موتور ماشین هنگام گاز دادن
اگر زمانی که موتور خودرو روشن است، صدای موتور ماشین هنگام گاز دادن شبیه به تق تق یا ضربه زدن چکش باشد، علت بروز آن می تواند:
1) عدم وجود مقدار کافی روغن داخل موتور
2) خراب شدن اویل پمپ، گرفتن راه عبور روغن و یا تعویض دیر هنگام روغن موتور
3) افزایش دمای روغن و از بین رفتن قدرت روغنکاری آن
اگر صدای موتور ماشین هنگام گاز دادن شبیه به چلق چلق از قسمت بالای موتور باشد، می تواند به دلیل فیلر سوپاپ، لق شدن گاید سوپاپ و یا لق شدن میل سوپاپ باشد و تشخیص آن به عهده متخصص و تعمیرکار خودرو است.
اما اگر ماشین شما، تنها در حال حرکت، هنگام گاز دادن و بالا رفتن سرعت، صدای تق تق تق می دهد، می تواند به دلیل:
- نیاز به تعویض هوزینگ و یا دنده پینیون شفت گیربکس
- خرابی کله بیرونی پلوس در خودرو پراید باشد.
اگر صدای موتور ماشین هنگام گاز دادن، چه در حالت ساکن و چه در حرکت، با فشار پدال گاز و رها کردن آن، تقه مانند باشد:
اگر خودرو در هنگام حرکت به سمت چپ یا راست منحرف می شود، از سیستم تعلیق یا جلو بندی است، اما اگر خودرو به سمت چپ یا راست منحرف نمی شود، ایراد از یکی از دسته موتورها است.
اگر صدای موتور ماشین هنگام گاز دادن شبیه صدای سوت باشد، مشکل از تسمه تایم، تسمه دینام و یا بلبرینگ است.
صدای موتور ماشین در سرما
در هوای بسيار سرد ، بنزین به آرامی بخار می شود، در نتیجه سوزاندن آن کار دشواری است چرا که بنزین برای انفجار باید تبخير شودبه همین خاطر برخي از افراد در آب و هوای سرد به موتور خودرو اتر می زنند تا به استارت زدن کمک کرده و صدای موتور ماشین در سرما را کاهش دهد زیرا اتر در آب و هوای سرد از بنزین بهتر بخار می شود.
از آنجایی که سرما باعث غلظت بیشتر بنزین می شود، هنگام روشن کردن موتور سرد، موتور خودرو باید بنزین سفت شده و متراکم را به بخار تبدیل کند و در نتیجه خودرو به سختی و بد روشن مي شود.
در مناطق بسيار سرد ، افراد باید از روغن موتورهاي جديد سنتتيك مانند روغن 10-40 استفاده کنند تا به دليل 4 فصل بودن، در آب و هوای سرد به صورت مایع و شل باقی بماند.
چگونه صدای موتور ماشین را کم کنیم
اگر موتور ماشین و اتصالات آن مشکل خاصی ندارند، برای کاهش صدای موتور آن می توانید از عایق بندی استفاده کنید. عایق بندی خودرو شامل: عایق بندی کف ماشین، عایق بندی داشبورد، عایق بندی درب ها و نیز عایق بندی درب کاپوت
که تمامی آن ها در مراکز معتبر و به وسیله افراد متخصص قابل انجام است. از نمدهای کاپوت نیز می توان برای عایق کردن درب محظه موتور استفاده کرد که تا حد زیادی صدای موتور را کم کنند.
لاستیک های پهن و بزرگ نیز در افزایش صدا موثر هستند، چرا که سطح تماس بیشتری با زمین دارند و در نتیجه در زمان حرکت، صدای بیشتری از خود تولید می کنند. بنابراین استفاده از لاستیک هایی که سایز استاندارد دارند موجب می شود که تا حدودی صدای موتور خودرو کاهش پیدا کند.
در این مقاله سعی بر آن شده است تا عواملی که باعث ایجاد صدای موتور، صدای تق تق موتور ماشین، صدای زوزه موتور ماشین، صدای موتور تازه تعمیر می شوند و راهکار های رفع صداهای مزحم در هنگام حرکت خودرو را بررسی کنیم. در نهایت برای نتیجه مطلوب بهتر است که که در هریک از موارد گفته شده از یک تعمیرکار ماهر، باتجربه و مطمئن کمک بگیرید. ممنون که با رادیس کار همراه بودید.