روغن گیربگس که همه آن را به اسم واسکازین میشناسیم روغنیست که برای روانسازی عملکرد جعبه دنده یا همان گیربکس استفاده میشود. حتما شنیدید که وقتی لولای دری جیرجیر میکند به آن روغن میزنند. هر چرخدنده، لولا و قطعه متحرکی برای عملکرد مناسب نیاز به روغن دارد تا موقع کار قطعات روی یکدیگر اصطکاک ایجاد نکنند. تا انتهای این مطلب با فروشگاه اینترنتی لوازم یدکی رادیس کار همراه باشید تا با بهترین زمان تعویض روغن گیربکس شما را آشنا کنیم.
چرا و چه زمانی باید روغن گیربکس را تعویض کنیم؟
روغن گیربکس هم مثل همه قطعات و ملزومات خودرو یک عمر مفید دارد که پس از آن دیگر مناسب استفاده نیست. اما عمر واسکازین چقدر بوده و بهترین زمان تعویض روغن گیربکس چه زمانیست؟ در مورد جعبه دنده اتوماتیک و دستی جواب کمی متفاوت خواهد بود ما به تفکیک توضیح خواهیم داد.
تعویض روغن گیربکس دستی
در خودروهایی با دنده غیر اتومات (دستی) پس از مدتی نسبتا طولانی روغن گیربکس، به خاطر فرسایش دنده و یاتاقان با ذرههای بسیار ریز فلز آلوده میشود. این ذرات روغن سیال را غلیظ کرده و عملکرد آن را به مرور ضعیف و ضعیفتر میکنند.
بهترین زمان تعویض روغن گیربکس دستی هر 50 تا 100 هزار کیلومتر است، در این مدت زمانی غلظت و آلودگی واسکازین شما از حدی که بتواند کار کند بیشتر شده و عملکرد جعبه دننده را هم تحت تاثیر خواهد گذاشت.
در شرایط خاص مثل رانندههای تازهکار، رانندگی طولانی مدت در ترافیک، مسیرهای صعب العبور و کوهستانی این زمان کمتر خواهد بود. چود فرسایش بیشتر بوده و این فرایند سریعتر انجام میشود.
تعویض روغن گیربکس اتوماتیک
در گیربکسهای اتوماتیک علاوه بر فرسایش عامل گرما هم وجود دارد. گرچه فرسایش نسبت به جعبه دنده دستی کمتر است اما همچنان باعث رها شدن ذرات فلز در روغن شده و آن را آلوده میکند.
تاثیر واسکازین در عملکرد گیربکس اتومات از دستی بیشتر است پس بعد از هر 100 تا 150 هزار کیلومتر حتما روغن گیربکس خود را تعویض کنید. البته ضرری ندارد که کمی زودتر روغن گیربکس را چک کنید.
نشانههای تعویض روغن گیربکس
خودرو هم مثل بدن ما وقتی دچار مشکلی میشود نشانههایی بروز میدهد که باید به آنها توجه کنید. ماد در ادامه نشانههای نیاز به تعویض روغن گیربکس را به شما خواهیم گفت.
- جا نرفتن دنده وقتی دنده خودرو شما جا نرفته یا به سختی جا میرود یکی از نشانههای مهم فرا رسیدن زمان تعویض روغن گیربکس است.
- در رفتن دنده وقتی دنده را عوض میکنید اما در میرود این به شما میگوید که داخل جعبه دنده شما یک چیزی سرجایش نیست و باید روغن گیربکس را هم در کنار باقی چیزها چک کنید.
- صدا و حرکت نکردن خودرو اگر خودرو شما پس از روشن شدن حرکت نکرد و صدای قرچ و قروچ از آن شنیدید معطل نکنید. در سریعترین زمان ممکن آن را پیش یک متخصص ببرید و از سلامت جعبه دنده و سطح روغن گیربکس مطوئن شوید.
آسیبهایی که تعویض نکردن روغن گیربکس در پی دارد!
همانطور که گفتیم خودرویی که مثل ساعت کار نکند یعنی دچار مشکل شده. مثل آدمی که مریض شده باشد. اگر به آن رسیدگی نکنید اوضاع بدتر خواهد شد و آسیب به قطعات دیگر هم خواهد رسید و دیر یا زود خودرو شما با خسارت هنگفتی مواجه خواهد شد.
تعویض نکردن روغن گیربکس باعث آسیبهایی خواهد شد که بعضا خسارت زیادی برای شما به دنبال خواهد داشت.
- آسیب دیدن یاتاقان و چرخ دندهها
- بالا رفتن دور موتور و در پی آن لرزیدن خودرو
- تغییر شدید دنده به دنده (در گیربکس اتومات)
- سخت شدن دنده عوض کردن (در گیربکسهای دستی)
- داغ شدن بیش از حد روغن گیربکس و بلند شدن بوی سوختگی
- سر و صدای شدید وقتی خودرو در حالت خلاص است