یکی از مواردی که دانستن آن در نگهداری و افزایش طول عمر قطعات خودرو تاثیر گذار است، اطلاع و آگاهی از زمان تعویض واسکازین است، چرا که روغن واسکازین یا روغن جعبه دنده رابطه مستقیمی با گیربکس یا جعبه دنده ماشین دارد و اگر به موقع تعویض نشود، باعث آسیب رساندن به این قطعات مهم می شود. از آنجایی که گیربکس وظیفه برقراری ارتباط میان چرخ ها و موتور ماشین را بر عهده دارد، در نتیجه روغن واسکازین در روان شدن عملکرد گیربکس تاثیر بسزایی دارد.
علائم زمان تعویض واسکازین
برخی از علائمی که نشان دهنده زمان تعویض واسکازین و روغن گیربکس هستند، عبارتند از:
- سخت شدن تعویض دنده
- صدای تلق تلوق در هنگام روشن کردن خودرو و عدم حرکت ماشین
- از جا در رفتن دنده خودرو
مزایای تعویض روغن واسکازین
هر چقدر که تعویض به موقع واسکازین مزایا دارد، تعویض دیر هنگام آن باعث از بین رفتن خاصیت روان کنندگی روغن شده و مانند آب عمل می کند. این مزایا عبارتند از:
- کارکرد بهتر و روان گیربکس و قطعات داخل آن
- افزایش پیدا کردن عمر مفید اجزای گیربکس
- کاهش پیدا کردن دما و درجه حرارت گیربکس
- از بین رفتن صدای قطعات گیربکس و عملکرد بهتر خودرو
بهترین زمان تعویض واسکازین
همانطور که پیش تر اشاره شده، تعویض روغن واسکازین و روغن گیربکس امری ضروری است و تنها تفاوت این امر در نوع گیربکس دستی و گیربکس اتوماتیک است که در ادامه به بررسی تفاوت این دو مورد می پردازیم.
- تعویض روغن واسکازین در گیربکس دستی: روغن استفاده شده در این نوع از گیربکس ها بعد از گذشت مدت زمانی، دچار آلودگی می شود. فرسوده شدن یاتاقان و دنده باعث ایجاد ذرات بسیاری ریزی از نوع فلزی در روغن می شود که نتیجه آن، عملکرد نادرست و کاهش روان کنندگی آن می شود.
معمولا هر 50-100 هزار کیلومتر، بهترین زمان تعویض واسکازین است که این مقدار در خودروهایی که مصرف زیادی از آن ها می شود و دائما در حال رفت و آمد هستند، به 25000 کیلومتر می رسد.
- تعویض روغن واسکازین در گیربکس اتوماتیک: در این نوع از گیربکس ها، حرارت بالاتری در مقایسه با نوع دستی ایجاد می شود و همین موضوع باعث کاهش کیفیت روغن مصرف شده می گردد.
به طور معمول هر 150-100 هزار کیلومتر، بهترین زمان برای تعویض روغن در گیربکس اتوماتیک است.
نحوه اطلاع از سطح روغن واسکازین
روش دیگری نیز برای اطلاع از زمان تعویض وجود دارد که علاوه بر موارد بالا، می توان از آن استفاده کرد. برای انجام این آزمایش می بایست:
بعد از روشن کردن خودرو، کمی صبر کنید. بعد از اینکه گیج روغن گیربکس را خارج کرده و با یک دستمال آن را تمیز کردید، بعد از گذاشتن گیج در جای مخصوص خود، مجدد آن را خارج کرده و خط روغن روی آن بررسی کنید. در صورتی که مقدار روغن کاهش پیدا کرده باشد، زمان تعویض واسکازین است.
همچنین در صورتی که کیفیت روغن گیربکس پایین باشد، زمان آن فرارسیده که واسکازین را تعویض کنید. در حالت عادی رنگ روغن مرغوب، قرمز مانند است اما وقتی که کیفیت آن افت پیدا می کند، قهوه ای و یا تیره رنگ می شود.
در برخی از خودروها که دارای گیربکس مکانیکی هستند، میله ای برای مشخص کردن سطح روغن قرار داده شده و در برخی دیگر این میله تعبیه نشده است. در این صورت بهترین کار برای تعیین سطح روغن ماشین، مراجعه به یک مرکز معتبر و چک کردن آن توسط یک متخصص است.
اما در خودروهایی که گیربکس آن ها اتوماتیک است، میله ای به نام دیپ استیک وجود دارد که سطح روغن گیربکس را نشان می دهد. برای چک کردن این میله کافی است، ماشین را روشن گذاشته و دنده خودرو را در حالت پارک قرار دهید و سپس اقدام به بررسی میله کنید.
در نهایت پیشنهاد می کنیم که قبل از انجام هر عملی در خصوص تعمیر، بررسی و یا تعویض قطعات و روغن خودرو که در آن تجربه و آگاهی کافی ندارد، از افراد ماهر و مجرب در این زمینه کمک بگیرید.
ما تلاش کردیم که در این مقاله بهترین زمان تعویض واسکازین، علائم زمان تعویض، مزایا و نحوه طلاع از زمان تعویض واسکازین را برای شما عزیزان شرح دهیم. امیدواریم که نکات گفته شده در این متن، مفید و کارآمد باشد. ممنون که تا اینجا با رادیس کار همراه بودید.